Alžběta Skálová – Bilá můrka

Technika: Linoryt 24/44

Rozměr: 38 x 31 cm

Alžběta Skálová

Ačkoliv je známa především jako ilustrátorka, základem a hlavním zdrojem její práce je volná tvorba, malba a grafika rozbíhající se mnoha směry. Ilustrace pro ni představuje do jisté míry zadání, zároveň se mu podřizuje se a rozvádí různé příběhy. Alžběta Skálová ilustrovala úspěšné dětské knižní tituly jako Rostlinopis, Cendrarsovy Malé černé pohádky nebo Pampe a Šinka. Její volná tvorba pracuje s intuicí, snem a silnými vizuálními vjemy vystupujícími zejména v krajině, přírodě, ale i v lidském světě, rituálech či maskách. Její krajiny jsou zaplněny nejen přízračnými motivy domů, bílými rolemi trávy, toulajícími se kravami, jsou však otevřeny i imaginativním bytostem, lesním skřítkům a fantazijně vyrůstajícím detailům. Její tvorba je cenná také tím, že není ovlivněná dobovými postupy a trendy. Naopak jde tvrdohlavě a z vnitřního přesvědčení vlastní cestou.