Na patře sdílíme dvě kuchyňky s ostatními firmami. Sami máme jídelnu (vedle kanceláře ředitele), v
které není voda. Ve všech těchto prostorách udržujeme pořádek a zachováváme je v takovém stavu,
v jakém jsme je našli, nebo v ještě lepším.

Společné erární nádobí nemáme. Po mnoha a mnoha neúspěšných pokusech office manažera o zabránění kolegům v zaplňování všech společných prostor našimi špinavými hrnky se rozhodlo, že:

– Své nádobí má každý na svém stole
– Pokud někdo z jakéhokoli důvodu potřebuje nějaké nádobí půjčit
– pro svou potřebu nebo na schůzku – půjčí si od office manažerky klíček od skříňky v jídelně, zapíše se do sešitu a po použití vrací umyté a osušené nádobí do skříňky zpět
Nádobí nenecháváme:
– ODKAPAT ani ODMOČIT ve společných kuchyňkách na patře
– Položené kdekoli v kanceláři, čisté nebo špinavé
– U kolegů na jejich stolech

V jídelně máme k dispozici čaj, instantní kávu, cukr, mléko a další potraviny k volnému použití. Kávu
do kávovaru objednáváme Fair Trade, a proto se podílíme na jejím financování ve výši 5 Kč / káva –
zapisujeme se do tabulky na stěně, office manažerka 1x za měsíc nebo dva sečte a pošle soupisku.
Stážisti, dobrovolnici a návštěvy kávu neplatí.

Jídlo, které necháme v jídelně na stole, funguje jako jídlo pro všechny. Občas tak na stole přistane
koláč nebo bábovka.

Pozn. na schůzkách správní rady také najdete sdílené jídlo, obvykle veganské chlebíčky. Podmínkou je
se zúčastnit zasedání 🙂

Mléko máme volně k dispozici a po použití jej vracíme zpět do lednice. Pokud načínáme novou krabici, zkontrolujeme, že v lednici nebo u kávovaru není načatá jiná. Pokud je a mléko se nám zdá staré, vyhodíme ho.

Kávovar je náš důležitý kamarád v pracovních dnech. Ochotně nám slouží a proto je na nás, abychom se k němu

 chovali s náležitou úctou:

– Při zapnutí i vypnutí se VYPLACHUJE. Opravdu pokaždé, i když to občas chvíli trvá. Pod kávovarem proto necháváme misku na odkapávání vody z čištění, tu čas od času vylijeme.

– Otáčecí knoflíky regulují množství vody a intenzitu kávy na jeden hrnek.
– Trysku na pěnění mléka využíváme minimálně a je dobré si někomu říci případně o radu.
– Když mu svítí kontrolka “doplnění vody”, vysuneme zprava postranní box na vodu a tu doplníme.
– Pokud mu svítí kontrolka “odpad”, vysuneme přední část kávovaru (kovovou vaničku) a kávovar otevřeme. Po levé straně je vanička s odpadem, kterou vysypeme a vše vrátíme.
– Za odpad a doplnění vody není nikdo přímo zodpovědný, spoléháme se na vlastní zodpovědnost a týmovost každého, kdo kávovar využívá. Nenecháváme to jen na office manažerovi.

Můžeme využívat lednici a mikrovlnku ve sdílených kuchyňkách i naší jídelně. V lednici nic nenecháváme přiliš dlouho, office manažerka má právo každý pátek kompletně vše vyhodit. Chci-li se toho vyvarovat, jídlo si podepisuji.

V budově dole je kantýna, kde mají každý den na výběr z několika jídel. V kantýně nepřijímají platební karty. Pokud si odtamtud odnášíme jakékoliv nádobí, ještě ten den ho vracíme.

Dobrou praxí je pokus motivovat kolegy k práci nad rámec pozice sdíleným jídlem (Natálka N.)

Míša Miková se jednou u kávovaru tak zděsila, že napsala z tlf poprvé mail na celou kancelář o tom, jak se k němu (ne)chovat.  

Natálka Huptychová, bývalá pracovnice z tlf, se jednou omylem napila kávy i s vypláchnutou kávovou vodou, a musela předčasně ukončit směnu. 

V mikrovlnce je také možno připravit domácí buchtu dle Ládi Hrušky, která velmi chutná Michalovi. Pokud chcete připravit, zajděte za Natálií N. pro suroviny i rady, jak na to. Buchtu je nutné sníst okamžitě a zalít velkým množstvím šlehačky, jinak bude nepoživatelná.

Občas probíhá i výstava plastických nádob:

 obrazek ve špatné kvalitě

“Dobrou praxi v oblasti nádobí nemáme” (Helenka D.)

“Dát do kuchyně ceduli, aby si lidi myli nádobí, je pasivně agresivní” (J. Krupa)